Mullertechniek bij spataderen
Wat is de Mullertechniek bij spataderen?
Bij de Mullertechniek (ook wel ambulante flebectomie genoemd) worden spataderen verwijderd met kleine haaknaaldjes. Dit gebeurt tijdens een poliklinische operatie onder plaatselijke verdoving. Het voordeel van deze techniek is dat we grote zijtakspataders definitief kunnen verwijderen, met kleine littekens.
Wat zijn spataderen?
Men spreekt van spataderen als aderen aan de benen verslappen en de kleppen gaan lekken. Met verschillende apparatuur kunnen we uw aderen onderzoeken en wordt er gekeken of er lekkende kleppen zijn, en zo ja, hoe deze bij u het beste behandeld kunnen worden.
Als er na onderzoek aan uw benen is gebleken dat met name de kleppen van de oppervlakkige aderen lekken, dan is de Mullertechniek een geschikte behandeling. Dit gebeurt met spataderen:
- die op een speciale plaats zitten (bijvoorbeeld over de knieschijf, rond enkel e.d.);
- waarvoor een operatie niet nodig is;
- die na een behandeling weer terug zijn gekomen.
Gecombineerde behandeling spataderen
Spataderen kunnen worden behandeld door operatie, spuiten of met de Mullertechniek. Ambulante flebectomie bij spataderen wordt vaak in combinatie met andere behandelingsmogelijkheden toegepast.
Als er grote spataderen zijn, die met name in de lies en/of knieholte beginnen, dan is het nodig eerst een spataderoperatie uit te voeren in combinatie met spuiten of ambulante flebectomie.
Hoe gaat ambulante flebectomie (Mullertechniek)?
De arts stemt met u af welke spataderen verwijderd moeten worden en markeert deze plaatsen met een pen.
- De ingreep duurt 45 tot 60 minuten.
- We verdoven uw huid op verschillende plaatsen, omdat we kleine sneetjes (1 - 3 mm) moeten maken daar waar de spataderen zitten.
- Met een speciaal haakje + klemmetje verwijderen we daarna de spataderen. Door de verdoving doet dit geen pijn.
- Na de behandeling wordt het gebied afgeplakt met een wattenrol.
- De verpleegkundige brengt verbandkousen aan (witte kous onder en de bruine of witte kous boven).
- De bovenste kous moet u alleen overdag dragen.
- De behandeling kan, bij uitgebreide spataderen, heel goed stapsgewijs worden uitgevoerd.
- Meestal behandelen we 1 been per keer.
Voor het slapen gaan, doet u de bovenste kous uit; ’s morgens doet u deze weer direct aan. Na de behandeling blijven de wattenrollen 3 - 7 dagen zitten met de kous. Nadat de wattenrollen eraf zijn nog enkele dagen de kous dragen.