Isotretinoïne

Wat is isotretinoïne?

Isotretinoïneis een anti-acnemedicijn. Isotretinoïne kan de acnehuid rustiger maken en puisten en andere onzuiverheden verminderen. Meestal duurt het drie tot vier weken voor u verbetering merkt, het maximale resultaat is pas zichtbaar na ongeveer een half jaar.

Acne wordt veroorzaakt door een talgklieronsteking. Onder invloed van hormonen gaan talgklieren meer talg (huidsmeer) produceren. Door de overmatige talgproductie kunnen de talgklieren verstopt raken. Hierdoor kunnen mee-eters ontstaan. Isotretinoïne remt de activiteit van de talgklieren.

Effect isotretinoïne

Het resultaat van de behandeling hangt af van meerdere factoren, zoals ernst van de acne, het al of niet optreden van bijwerkingen en de dosering van Isotretinoïne. De acne kan in de eerste weken van de behandeling in ernst toenemen, belangrijk is om de behandeling met Isotretinoïne vol te houden.

Isotretinoïne kan bijwerkingen geven. Lees altijd goed de bijsluiter door. U kunt tijdens de behandeling met dit medicijn onder andere last krijgen van:

  • droge huid (ook van de lippen), droge slijmvliezen;
  • tijdelijke verergering van de acne;
  • spier- of gewrichtspijn.

Wanneer is isotretinoïne niet geschikt?

De capsules worden niet gegeven aan kinderen (jonger dan 12 jaar), vrouwen met een kinderwens, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven.

Voorzichtigheid is geboden bij mensen met een sterk verhoogd vet- en/of cholesterolgehalte en ernstige nier- en leverafwijkingen. Ook wanneer iemand bekend is met een depressie wordt dit medicijn niet gegeven.