Meest gestelde vragen

Hieronder leest u de meest gestelde vragen aan ons. Actuele informatie over het nieuwe coronavirus staat op de website van het RIVM.

Algemene vragen


Kan ik naar het ziekenhuis komen?
Het ziekenhuis is open. Heeft u verkoudheidsklachten, luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid), koorts of een koortsig gevoel? Kom dan NIET naar het ziekenhuis voor een afspraak en/of bezoek! Dit geldt voor patiënten en bezoekers. Wij controleren dit bij de ingang van het ziekenhuis. Polikliniek Lemmer is tot nader orde gesloten.

Gaat mijn afspraak, opname of operatie door?
Niet alle afspraken gaan door. We bekijken per afspraak wat we kunnen doen:  

  • veranderen in een telefonische afspraak
  • de afspraak, opname of operatie verplaatsen naar een ander moment
  • de afspraak, opname of operatie gaat door, maar we willen vooraf weten of u klachten heeft die bij corona kunnen passen (koorts, koortsig gevoel, hoesten en/of kortademigheid).

We bellen patiënten die binnenkort een afspraak hebben als er iets aan die afspraak verandert. Wordt er geen contact opgenomen dan gaat uw afspraak gewoon door.

Kan ik bloed laten prikken in Tjongerschans?
Bent u door uw specialist, huisarts, verloskundige of de trombosedienst naar het ziekenhuis doorgestuurd voor bloedafname? Dan kunt u terecht in de bloedafname tent van Certe/Hal Friesland naast het ziekenhuis. Dit kan op werkdagen van 8.00 tot 16.45 uur. Patiënten van huisartsen kunnen alleen terecht op afspraak. Op deze manier kunnen we anderhalve meter afstand houden en voorkomen we wachtrijen en te volle wachtruimtes. Via de afsprakenplanner kunt u eenvoudig zelf een afspraak maken. Lukt dat niet, dan kunt u bellen met Certe/Hal Friesland via 088 – 23 71 000.

Mensen die voor de OGGT (glucose suiker) of Waterstofademtest komen worden (op afspraak) in Tjongerschans geprikt. Let op! Heeft u klachten die te maken kunnen hebben met het coronavirus? Dan kunt u geen bloed laten prikken in de bloedafname tent van Certe en dient u contact op te nemen met degene die u heeft doorverwezen.

Kan ik op bezoek komen bij iemand die in Tjongerschans ligt?
Klik hier voor de actuele bezoekersregeling.

Kan ik de polikliniek bellen waar ik onder behandeling ben?
Dat kan, de telefonische bereikbaarheid is wel iets aangepast. De poliklinieken zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. 

Hoe is Tjongerschans voorbereid op de opvang van mensen met het nieuwe coronavirus?
Tjongerschans is goed voorbereid op de opvang van patiënten met het nieuwe coronavirus of een vergelijkbaar virus. We hebben heldere afspraken (protocollen) en onze medewerkers hebben met deze protocollen geoefend. We hebben isolatiekamers waarin we (mogelijk) besmette patiënten in strenge isolatie kunnen verplegen. We hebben beschermende materialen (mondkapjes, spatbrillen, enzovoort) en vooral: we hebben de juiste kennis in huis en staan in nauw contact met de andere ziekenhuizen en de artsen-microbiologen van Izore.

Wat als er een besmette patiënt in Tjongerschans komt?
Als een patiënt mogelijk corona heeft, dan nemen we deze patiënt direct op in een isolatiekamer. Dit zorgt ervoor dat het virus zich niet verder kan verspreiden via onze medewerkers en via andere patiënten. Als er een verdenking is dat iemand deze ziekte heeft, dan melden wij dit bij de GGD. Die geven dit door aan het Landelijk Coördinatiecentrum Infectieziekten van het RIVM.

Welke maatregelen nemen Tjongerschans-medewerkers tegen het virus?
Alle medewerkers houden zich uiteraard aan de basishygiëne: handen wassen en beschermend materiaal en kleding dragen als dat nodig is. Dit gebeurt altijd al. Medewerkers van Tjongerschans die klachten hebben (hoesten, koorts, kortademigheid), moeten zich melden. Als zij geen klachten hebben, kunnen zij gewoon aan het werk. Als zij wel klachten hebben dan bekijken we per persoon of iemand aan het werk kan of beter thuis kan blijven. Medewerkers mogen geen zakelijke reizen meer maken die niet strikt noodzakelijk zijn. Congressen, symposia en werkbezoeken in binnen- en buitenland zijn niet meer toegestaan. Ook mogen ze geen privéreizen maken naar risicogebieden. En we vragen ze zo min mogelijk te reizen en zo min mogelijk bezoek te ontvangen dat daarvoor moet reizen.

Wordt er extra schoon gemaakt? Worden deurklinken bijvoorbeeld extra schoongemaakt?
De strenge regels voor schoonmaak die altijd gelden, gelden nu ook. Er zijn vaste afspraken over wat zorgverleners schoon moeten maken en er zijn regels voor schoonmakers over het schoonmaken en desinfecteren van ruimtes.

Worden er mondkapjes in Tjongerschans uitgedeeld?
Er is nu geen reden voor het algemeen publiek om mondkapjes te dragen. Dat geldt ook in Tjongerschans. Alleen zorgmedewerkers kunnen mondkapjes dragen.

Kan ik nog poliklinisch bevallen in Tjongerschans?
Bevallen in het ziekenhuis is nog steeds mogelijk. Overleg met je eigen verloskundige waar je bevalling gaat plaatsvinden. Ga je in het ziekenhuis bevallen zonder dat dit medisch noodzakelijk is, dan kan dat onder begeleiding van je eigen verloskundige. Bij de bevalling mag één persoon aanwezig zijn (naast je verloskundige).

Ik wil graag een kaartje of tekening sturen, kan dat?
Als u post wilt versturen naar een patiënt die bij ons in het ziekenhuis ligt, mag dat uiteraard. We bewaren de post eerst 24 uur en brengen het daarna naar de patiënt.


Vragen over patiënten in Tjongerschans met het coronavirus


Zijn er patiënten in Tjongerschans met het coronavirus?
Ja, in Tjongerschans zijn patiënten opgenomen (geweest) die zijn besmet met het coronavirus. Zij verblijven in strikte isolatie. Hierdoor is de kans op besmetting voor andere patiënten, bezoekers of medewerkers zeer klein. In verband met privacy delen wij verder geen informatie hierover.

Op dit moment lig ik opgenomen in Tjongerschans. Loop ik nu risico?
Nee, u loopt in ons ziekenhuis geen extra risico. Wij nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om dit te voorkomen. Patiënten die met het coronavirus besmet zijn, verblijven in strikte isolatie. Hierdoor is de kans op besmetting voor andere patiënten, bezoekers of medewerkers zeer klein.

Ik heb onlangs nog Tjongerschans bezocht, moet ik mij zorgen maken?
Als u niet in contact bent geweest met een besmette patiënt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Mocht u griepachtige klachten krijgen, neem dan contact op met uw huisarts of GGD.