Coronazorg

In ziekenhuis Tjongerschans is de zorg voor patiënten met corona en corona verdachte patiënten apart ingericht. In de zorg voor patiënten met corona werken verschillende specialismen samen.

Hieronder leggen we in het kort uit hoe de coronazorg is ingericht in Tjongerschans.

  • Corona triage unit (CTU)
    Hier vindt de eerste opvang plaats van patiënten met een mogelijke coronabesmetting. Het gaat hier om patiënten met ernstige tot zeer ernstige klachten die bijvoorbeeld zijn doorverwezen door de huisarts, de huisartsenpost of die binnengebracht worden met de ambulance. Klik hier voor een impressie van de CTU.  
  • Corona verdenking afdeling
    Nadat op de Corona triage unit is vastgesteld dat opname in het ziekenhuis noodzakelijk is, worden patiënten met een verdenking corona opgenomen op een aparte afdeling. Hier verblijven zij in afwachting van de testuitslag. Het gaat hier om patiënten die nog niet opgenomen hoeven te worden op de intensive care.
  • High care corona afdeling
    Op de high care corona afdeling verblijven patiënten die inmiddels positief bevonden zijn op corona maar voor wie nog geen opname op de IC nodig is. Dit kan wel op termijn nodig zijn.
  • Corona afdeling moeder en kind
    Voor kinderen of zwangere vrouwen met een (mogelijke) coronabesmetting is een apart deel van ons centrum vrouw, moeder en kind ingericht. Dit deel is gescheiden van de afdeling voor kinderen en zwangere vrouwen zonder corona.
  • IC corona
    Ernstig zieke coronapatiënten die beademing nodig hebben, komen terecht op de intensive care. Klik hier voor een impressie van de IC corona.  

Een patiënt met (mogelijk) corona heeft altijd één behandelend arts. Dit kan een longarts of intensivist zijn, maar soms ook een medisch specialist uit een ander vakgebied. Het is goed om te weten dat onze medisch specialisten op de achtergrond samenwerken en voortdurend overleg hebben over hoe het beste te handelen is.

Op dit moment is er voor corona nog geen medicijn beschikbaar dat bewezen effectief is. Wel is er een combinatie aan behandelingen mogelijk waarmee het herstellend vermogen van het eigen lichaam wordt ondersteund. Hieronder valt ook het toedienen van zuurstof en de inzet van beademingsapparatuur. In onderstaande filmpjes wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

 

Beademing met beademingsapparaat

In deze video leggen we uit hoe invasieve beademing in zijn werk gaat.


 

Wat is beademing in buikligging?

Patiënten met corona die ondanks de beademing een laag zuurstofgehalte in hun bloed houden, moeten op hun buik gedraaid worden. Op die manier kunnen ze meer zuurstof opnemen. Dit noemen we beademing in buikligging.

 

Wat is behandelbeperking?

In beademing altijd de beste keuze? Of een intensieve behandeling, zoals een opname op de Intensive Care, zinvol is hangt af van de lichamelijke gezondheid en soms ook van de leeftijd van de patiënt.


 

Voor (verdachte) coronapatiënten is het niet mogelijk om bezoek te ontvangen. Dit is een drastische en hartverscheurende maatregel. Om de verspreiding van corona zoveel als mogelijk te beperken is het echter een noodzakelijke maatregel. Alleen in overleg met de behandelend arts kan worden afgeweken van deze maatregel.  

 

Wij kunnen ons voorstellen dat uw opname een behoorlijke impact heeft op u, maar ook op uw naasten. Daarom bieden we psychosociale ondersteuning. Heeft u behoefte aan psychosociale steun, geef dit dan aan bij uw arts of verpleegkundige. Zij kunnen een (webcam)consult voor u plannen met een medisch psycholoog. Daarnaast wordt de eerste contactpersoon van u gebeld door een maatschappelijk werker om te horen hoe het met hen gaat en of zij behoefte hebben aan steun. Dit telefonische contact zal plaatsvinden tussen 13.00 en 17.00 uur. De geestelijk verzorger is beschikbaar wanneer u of uw familie vragen heeft op het gebied van zingeving, spiritualiteit of levensbeschouwing. Ook zij zijn beschikbaar voor een individueel gesprek.