Verzakking
Bij een verzakking kan de blaas, baarmoeder of het uiteinde van de dikke darm via de schede naar buiten zakken. Soms zijn meerdere organen tegelijk verzakt. Een verzakking kan een grote impact hebben op je kwaliteit van leven. Een verzakking is goed te behandelen.
Wat is een verzakking?
Een verzakking komt vaak voor. Ongeveer 25% van de volwassen vrouwen heeft last van een verzakking. Bij een verzakking zakken de organen in het bekken omlaag. Er zijn verschillende soorten verzakkingen. De blaas, de baarmoeder, de top van de schede of de darm kunnen verzakken. Vaak zijn er meerdere organen tegelijk verzakt.
Welke klachten kun je hebben bij een verzakking?
Een verzakking kan verschillende klachten geven. Denk aan een drukkend gevoel in de vagina of het gevoel dat er iets naar buiten komt; alsof je een bal tussen je benen hebt. Ook kun je ontlastingsproblemen hebben, moeite met plassen of pijn bij het vrijen. Fietsen en lopen kunnen daardoor vervelend zijn. Je kunt ook een zeurderig gevoel in de onderbuik krijgen, uitstralend naar de rug. Ook kun je moeite hebben met de ontlasting.
Vermoeidheid komt ook regelmatig voor. De klachten worden vaak in de loop van de dag erger; door rust verminderen ze meestal. Er kunnen ook plasklachten zijn, zoals moeite met uitplassen of regelmatig blaasontstekingen. Er kan meer blaasprikkeling optreden waardoor de aandrang om te plassen toeneemt en er kan urineverlies ontstaan.
Moet een verzakking behandeld worden?
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie.
Meer weten?
Om te kijken wat de verschillende opties zijn kan je huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog om te onderzoeken wat er aan de hand is en hier samen met jou een plan voor te maken. Er is een nauw samenwerkingsverband tussen de gynaecologen en de bekkenbodemfysiotherapeuten in ziekenhuis Tjongerschans.
Meer informatie:
voorwandverzakking
achterwandverzakking
pessariumring