Keizersnede

Ongeveer 17 van de 100 vrouwen bevallen in Nederland met een keizersnede. Bij de helft is dat gepland, bij de andere helft ongepland. Bij een keizersnede maakt de gynaecoloog een snee in je buik en baarmoeder en haalt de baby daardoor naar buiten. De meeste vrouwen krijgen een ruggenprik voor de verdoving. De baby wordt meestal binnen 5-15 minuten na het begin van de operatie geboren. De hele operatie duurt ongeveer 45 minuten. Na de keizersnede blijf je zo’n 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis. Voor de moeder geeft een keizersnede wat extra risico in vergelijking met een vaginale bevalling. Als er geen medische reden is voor een keizersnede, is een vaginale bevalling dus iets veiliger voor de moeder. Voor de baby is een keizersnede niet beter of slechter dan een gewone bevalling.

Wanneer beval ik met een keizersnede?
Een vaginale bevalling is medisch gezien het veiligst voor jou en jouw baby (als er geen medische reden is voor een keizersnede). Een keizersnede is nodig als een gewone vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of de baby. Bijvoorbeeld als je baby dwars ligt, of als de placenta (moederkoek) voor de uitgang van de baarmoeder ligt. Er zijn ook andere situaties waarin je samen met de gynaecoloog besluit dat een keizersnede beter is voor jou. Is dit tijdens jouw zwangerschap al duidelijk? Je weet dan dat je een geplande keizersnede krijgt.

Op verschillende momenten tijdens de bevalling kan blijken dat een keizersnede nodig is, bijvoorbeeld tijdens de ontsluiting, of tijdens het persen. Je krijgt dan een ongeplande keizersnede. Dit is het geval bij 10 tot 15 van de 100 vrouwen die voor de eerste keer gaan bevallen. Bij een keizersnede of een vaginale bevalling komen ernstige problemen (complicaties) gelukkig weinig voor.

de ‘Moeder geassisteerde keizersnede’
Als je een geplande keizersnede krijgt, heb je in Tjongerschans de mogelijkheid om de baby zelf uit je buik te halen met behulp van de gynaecoloog. Dat kan alleen als deze dat verantwoord vindt en je daarop goed voorbereid bent. Tijdens een afspraak op de polikliniek neemt de gynaecoloog stap voor stap met je door hoe deze keizersnede gaat en wat jouw rol is.  

Wil je meer weten welke voor-en nadelen er zijn in jouw persoonlijke situatie ? Vraag dan een doorverwijzing aan je huisarts of verloskundige naar de gynaecoloog. Doe dat het liefst al aan het begin van de zwangerschap.

Meer informatie:
Keizersnede
Een eerdere keizersnede